Masak semuanya hingga didih. Masukkan semua bahan kecuali biskut ke dalam kuali.
Ibu-ibu bolehlah cuba buat nanti dengan menggunakan resipi perkongsian oleh Nur Haziqah di bawah.
. Jika anak saya nak makan saya akan. Tapi kalau buat versi puding ni rasa sama macam kek batik tapi lebih lembut untuk dimakan oleh orang tua atau kanak-kanak. Akhirnya tuangkan biskut marie ke dalam periuk.
Secara automatik bila sebut kek batik orang akan tahu ia kek yang amat mudah dan cara menyediakannya tak perlu bakar membakar pun. 2 pek biskut Marie 300g. 14 sudu besar milo.
Resipi ini tidak menggunakan susu manis dan hanya menggunakan gula untuk meminum serbuk Koko. Resepi Kek Batik Marie. RESIPI PUDING BISKUT MARIE Bahan-bahan.
Guna cheese butter atau planta kalau dibuat kek ni akan menjadi juga. Kek batik biskut marie ada yang sebut kek biskut marie dan ada yang sebut kek batik saja. Kali ni terjumpa pula perkongsian.
RESEPI KEK BATIK BISKUT MARIE. Jomlah simak resepi kek batik nestum milo ni sebelum air liur menitis. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong. 2 pek biskut marie 300g 250 gram buttercup marjerin atau cheese 1 tin susu pekat. Kedua semasa mencampurkan biskut merry ke dalam bahan campuran lain lakukan secepat mungkin dan terus simpan ke dalam peti ais.
Kek Batik Marie. Memang nikmat sangat rasanya. Ada 2 jenis resipi kek batik iaitu menggunakan telur atau tanpa telur.
Tuangkan campuran kek batik ke dalam loyang atau bekas yang bersesuaian yang dialas dengan kertas perkamen parchment paper. Tuang ke dalam bekas. 34 tin kecil susu pekat manisbole juga 12 cwn susu 14 cwn gula boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume 14 cawan serbuk koko.
Setelah cair masukkan susu milo sedikit demi sediki gaul hingga sebati masukkan juga serbuk koko. Masukkan biskut kacau rata. Panaskan butter dengan api yang perlahan hingga cair masukkan susu pekat manis dan kacau hingga sebati.
Budak2 pun boleh buat kek batik tau Untuk resepi kek batik milo nieuols x yah guna telursenang kan. Rasanya pun sedap dengan lapisan biksut dan coklat yang wajib disejukkan. Ada juga menggunakan Nestum biskut Oreo biskut-biskut lain dan bermacam lagi mengikut kreativiti mereka sendiri.
Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. Masukkan serbuk Milo and gaul semula. 6 sudu besar serbuk koko.
Gerenti sedap dan nikmat. 1 cawan air masak. Jika anda tidak suka rasa manis mungkin sedikit kurang.
200 g gula pasir. KEK BATIK BISKUT MARIE - resepi asal. Resepi Kek Batik Original Milo Biskut Marie Bahan-Bahan1.
KEK BATIK BISKUT MARIE. 500 gm biskut marie - patah 4. Masukkan telur dan kacau sehingga semua sebati dengan adunan kek batik.
1 12 pack Biskut Marie. Seorang pengguna laman sosial Facebook berkongsi step by step cara-cara buat kek batik lembut guna biskut marie dengan mudah. I normally ask my assistants to do this part - While they get busy with the biscuits I prepare the chocolate coating.
Susun biskut Marie dalam loyang kemudian sendukkan adunan coklat dan sapu rata sebagai lapisan atas. Kalau resipi yang banyak telur salutan kek batik agak kenyal dan tidak melekat. Ratakan campuran kek batik dan sejukkan selama beberapa jam.
Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti. Kaedah penyediaan Resepi Kek Batik Biskut Marie Coklat Sedap. Biskut Marie - satu paket.
Resepi kek batik ini telah dikongsi oleh Nor Erma Nazlin perkongsian resepi yang sangat mudah dan sedap dapat memberi idea kepada ibu-ibu untuk menyediakan snek untuk anak-anak nanti. Kemudian setelah semuanya sebati langkah seterusnya adalah dengan memasukkan serbuk koko dan sesudu kecil serbuk nescafe ke dalam kuali. 6 sudu besar serbuk koko.
1Alaskan loyang dengan plastik biarkan plastik melebihi loyang supaya senang nak keluarkan kek bila dah sejuk. Kek batik adalah dessert yang sangat sesuai dihidangkan bila-bila masa pun. Gaul sebati dan matikan api.
Untuk Langkah pertama sekali cairkan mentega dalam kualikemudian tuangkan susu pekat telur 4 biji yang telah dipecahkan dan dihancurkan. Sebab biskut marie ni rasa lemak dia lebih sedap. Serbuk agar-agar 10gm saya guna cap.
200 g serbuk koko. Anda pasti boleh buat sendiri di rumah kerana cara-caranya tak susah mana pun dan yang paling best sedap. First is to break 300g of biskut marie into smaller pieces.
Budak-budak suka kek batik sebab rasanya yang manis. 1 kg biskut marie. Gaul sehingga Milo tidak berketul-ketul.
Once melted pour in 505g of. Seperti yang kita tahu pada dasarnya batik kek resipi menggunakan Marie biskut atau serbuk milo. 1 cawan air masak.
Dalam banyak-banyak resepi kek batik biskut marie yang paling sedap dan orang suka berbanding biskut lain. Cukup simpan dalam peti sejuk. Biskut marie masih rangup dan coklat yang sedikit liat.
Resepi kek batik yang mudah dan senang menggunakan biskut marieResepi Penuh. Tidak sama dengan kek batik pada umumnya kek batik resepi Suliza Sadzali di Facebook ini menggunkakan topping coklat ganache. 1 paket biskut Marie 1 keping patahkan jadi dua nak patahkan jd 4 bahagian pun boleh 2 cawan milo 2 sdb serbuk koko 1 cawan butter guna marjerin pun boleh 34 cawan susu pekat manis suka manis bleh tambah 1 2 cawan air panas 2 biji telur Badam keping disangan Caranya.
Kek batik ni sebenarnya dessert yang paling senang nak buat. Cairkan butter alam kuali dengan mengggunakan api kecil. Melt a block of butter 250g.
1 pek 350g biskut marie. 4 biji telor gred A - pukul sikit. Kek batik ini bukan sahaja sedap dihidangkan sebagai minum petang malah sesuai juga untuk dijadikan kek birthday.
Pin On Lovely Cakes Collection
Kuih Biskut Batik Recipes Homemade Recipes Cooking Recipes
Pin On Makanan Malaysia Resipi
Batik Cake Or Hedgehog Slice Memanggang Kue Resep Kue Makanan